Patril by som niekomu – poézia Endre Adyho so symfonickým orchestrom

Galéria

Predstavenie je ojedinelé, ešte nikdy nevzniklo symfonické dielo na poéziu známeho maďarského básnika, Endre Adyho. Sólistov na javisku sprevádza 45 členný Symfonický orchester Podunajsko (Dunamente Szimfonikus Zenekar), pod vedením dirigenta Tamása Cseha. Jedná sa o skutočne medzinárodnú koprodukciu, veď hudobníci sú Slováci, Maďari, Rusi, Ukrajinci, sólistka Loretta Horváth pochádza z maďarského mesta Győr, Virág Mórocz, Károly Tóth a Dániel Szebellai sú naši domáci talentovaní umelci, skladateľom je Zoltán Pető z rumunského mesta Marghita. Dôležitým aspektom pri zrode tejto veľkolepej produkcie bolo, aby dostali šancu a možnosť predstaviť sa naši domáci talentovaní umelci.

Koncert je poctou pred poéziou Adyho, ktorá je aj dnes rovnako aktuálna ako pred sto rokmi. Rovnako sa milujeme, nenávidíme, trpíme a radujeme. Jedným z hlavných smerov poézie Adyho je hľadanie Boha, otázka domova. Prevedie nás od narodenia, cez rozbúrené vášne a utrpenie až po smrť.

A čo tá hudba k tomu? Najjednoduchšou odpoveďou je, že hudba je v nej, sú ľudia, ktorí ju počujú a sú, ktorí nie. Ale v momente, keď zaznie, všetci ju cítia a chápu. Lebo je univerzálna. Ako riekanka, mantra, ktorú nám spievala stará mama pri uspávaní, ktorá upokojuje a zavedie domov. Koncert je ozajstnou cestou duše, ktorá nás zavedie od narodenia cez katarziu až po ticho.

Dĺžka podujatia: 60 minút
Dátum lokálnej premiéry: 6. november 2024

Kliknutím na dátum alebo čas zobrazíte podrobnosti predstavenia
Streda, 6. 11. o 19:00 Kúpiť
Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove
Názov: Patril by som niekomu (Lennék valakié – Ady szimfonikusokkal)
Cena: 10,00 €
Miesto: Mestské kultúrne stredisko vo Fiľakove
Námestie slobody 30
986 01 Fiľakovo
Zobraziť na mape